Luni – Vineri: 09.00 – 17.00
0736.380.879

Apasă aici dacă vrei să ieși rapid din pagină!

EXIT

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Text explicativ pentru butonul Click sau tasta ESC

am înțeles

La fiecare 2 zile este înregistrat un caz în care o minoră este violată, agresată sexual sau supusă unui act sexual cu un adult din familie, iar la fiecare 4 zile este înregistrat un caz în care o minoră este violată în familie. Datele mai arată că în fiecare săptămână este înregistrat un caz în care o femeie este violată în familie. Sunt informații prezentate în cel mai nou volum de carte publicat de asociația ANAIS, “Violenţa în familie. Practică judiciară comentată”, lansat astăzi, la Institutul Cervantes.  Evenimentul a fost organizat de Ambasada Spaniei la București împreună cu Asociația ANAIS, și marchează Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Studiile prezentate în carte mai arată că în perioada 2012-2016, la instanţele de judecată s-au depus în total 15.313 de cereri pentru emiterea ordinelor de protecţie. Cele mai multe, aproximativ o treime, s-au înregistrat în anul 2016 (5.132 de cereri), prin urmare fenomenul este în creştere. Instanţele de judecată au admis cererile, parţial sau total, în mai puţin de jumătate dintre cazuri (43%), astfel încât în perioada 2012-2016 au fost emise 6.538 de ordine de protecţie la nivel naţional. Reclamanţii care solicită ordine de protecţie sunt în majoritate covârşitoare femei (88%). Bărbaţii reprezintă 7% dintre reclamanţi, iar în 3% dintrecereri reclamanţii au fost femei şi bărbaţi (de exemplu, părinţii agresaţi de fiul major).

In cuvântul de deschidere, E.S. Ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Dl. Ramiro Fernández Bachiller a apreciat că: Rezultatul discuţiilor cu specialiştii magistraţi, avocaţi, poliţisti sau lucrători direcţi cu victimele și scoate în relief faptul că practica judiciară este un mecanism „viu” ce evoluează în acelaşi timp cu realitatea, cu conştientizarea efectelor pe care hotărârile judecătoreşti le au asupra victimelor şi serveşte pentru corectarea unor posibile lacune sau dubii în interpretarea intenţiei legiuitorului”. Faţă de numărul în creştere al plângerilor înregistrate şi al solicitărilor de emitere a unui ordin de protecţie, E.S. a ţinut să precizeze că „Oricât ar părea de paradoxal, este un lucru bun. Vă spun asta şi din experienţa pe care am avut-o în Spania. Este un semnal că victimele devin mai informate, ştiu ce drepturi şi instrumente legale au la dispoziţie, îsi fac curaj pentru a ieşi dintr-un mediu nociv şi pentru a cere ajutor. Este un semnal că toleranţa la violenţă scade şi că se schimbă mentalităţi”, a declarat E.S. Ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Dl. Ramiro Fernández Bachiller.

Lucrarea este atipică și singulară, la apariția acesteia au contribuit nu doar avocații coautori care au inițiat și coordonat proiectul, dar și toți specialiștii implicați în activitatea Asociației ANAIS.

Cititorul, fie el specialist sau chiar victimă, poate parcurge lucrarea și înțelege atât amploarea fenomenului violenței în familie, cât și importanța instrumentului de protecție. Se poate observa parcursul unui caz și după emiterea sau respingerea unui ordin de protecție.

”Este foarte important ca în legislație să fie introdus ordinul de protecție provizoriu care urmează să fie emis pe loc de către agentul de poliție ce constată săvârșirea unor acte de violență domestică și să fie înnăsprită pedeapsa pentru încălcarea ordinelor de protecție astfel încât procurorul să poată dispune reținerea agresorului”. ”Consider că legislația actuală în materia violenței în familie trebuie armonizată cu dispozițiile Convenției de la Istanbul”, a declarat Giulia Crișan, avocat.

”Legislația trebuie modificată prin introducerea de măsuri cu aplicabilitate imediată iar sancțiunile înăsprite acolo unde viețile omenești sunt puse în pericol și mă refer nu doar la raportul agresor bărbat – victimă femeie dar și de părinte victimă – copii agresori sau chiar victime care devin agresori pentru copii.” Statul trebuie să creeze mecanisme și să dezvolte servicii finanțate atât prin programe de interes națioanal (PIN-uri) cât și de la bugetele locale cu încurajarea parteneriatului public-privat, iar dacă aceste servicii vor fi implementate integrat la nivel național ar putea contribui la diminuarea fenomenului. Prezenta lucrare sperăm să fie utilă atât lucrătorilor direcți cu victimele fie ei judecători, procurori, avocați, polițiști, asistenți sociali, psihologi dar și instituțiilor cu atribuții în inițierea proiectelor legislative în domeniu”, a precizat  Carmen Nemeș, avocat.

Speţele din lucrare reprezintă o parte din practica asociației, limitându-se la câteva exemple elocvente pentru fiecare formă de violență prevazută de legislația în domeniu, aceasta fiind împărțită tocmai pe identificarea de către instanță a tipurilor de violență și nu pe urmărirea cazului în sine. Sunt cazuri care diferă de la fond la apel sau de la un ordin de protecție la altul tocmai din cauza practicii neunitare și a interpretării diferite a prevederilor legale.

Mulțumim sponsorului AVON Cosmetics România și  Editurii Universul Juridic.