Luni – Vineri: 09.00 – 17.00
0736.380.879

Apasă aici dacă vrei să ieși rapid din pagină!

EXIT

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Text explicativ pentru butonul Click sau tasta ESC

am înțeles

Contextul actual ne pune față în față cu o nouă realitate cruntă în care războiul accentuează formele distincte de violență împotriva femeilor și copiilor în special. Pe măsură ce încearcă să scape din zona de conflict, aceștia devin și mai vulnerabili și au nevoie de sprijin și protecție adecvate. Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței față de femei și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul) completează Convenția de la Geneva din 1951 privind statutul refugiaților și solicită celor 35 de state părți să dezvolte proceduri de primire și servicii de sprijin pentru solicitanții de azil care să țină cont de gen.

Violența sexuală și de gen există în toate țările, dincolo de granițele culturii, clasei sociale, nivelului de educație, etniei și contextului geopolitic. Studiile arată că aproape 4 din 10 fete și mai mult de 3 din 10 femei din UE se confruntă cu violență fizică acasă ori în afara casei, precum și cu violența psihologică comise de parteneri actuali, foști parteneri sau de alte persoane.
În plus, peste jumătate dintre fete și femei se confruntă cu situații de bullying, urmărire și hărțuire sexuală în diverse contexte din viața lor, inclusiv în instituții de învățământ și la locul de muncă (FRA, Violence against women: an EU-wide survey, 2014).

În conflictele armate, violența bărbaților împotriva femeilor escaladează rapid, iar pentru a se proteja, femeile sunt nevoite fie să își părăsească, împreună cu copiii, locuințele și să înceapă o viață nouă într-o altă regiune, fie să găsească noi modalități de supraviețuire în același mediu, aflat în continuă schimbare. Vulnerabile/vulnerabili în fața crizei declanșate de război, crește și expunerea la diferite forme de violență de gen precum: violența sexuală, violența domestică, trafic de persoane, exploatare și abuz sexual, căsătorii forțate, sarcini nedorite. Violența poate avea consecințe complexe asupra fetelor și femeilor în planul sănătății fizice (ex: vătămări, afecțiuni somatice, afecțiuni ginecologice, pierderi
de sarcină, ș.a.) sau mentale (ex: depresie, anxietate, atacuri de panică, tulburări de somn, de atenție, de memorie, ș.a.), având în același timp un impact și asupra situației economice (ex: pierderea locului de muncă, absenteeism școlar) sau sociale (izolarea) ale fiecărei persoane afectate.

Persoanele afectate de o formă a violenței de gen pot avea sentimente profunde de rușine și vinovăție, fiind adesea izolate forțat de către agresor, fapt care influențează accesul lor la servicii de sprijin care le-ar putea ajuta să depășească acele situații dificile care le țin captive.

Materialul își dorește să fie un sprijin, să aducă claritate și clarificare, dar și ghidaj spre recunoașterea și prevenirea violenței sexuale și de gen, încurajând raportarea actelor de violență trăite sau divulgate.

Mai multe detalii poti găsi în Ghidul PDF : Downloadează-l aici