Luni – Vineri: 09.00 – 17.00
0736.380.879

Apasă aici dacă vrei să ieși rapid din pagină!

EXIT

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Text explicativ pentru butonul Click sau tasta ESC

am înțeles

[RO] A fi în siguranță, atât noi, cât și cei apropiați nouă, înseamnă a recunoaște din timp acele semne și comportamente nesănătoase care ne pot face vulnerabili și ne pot pune în pericol. Pentru a înțelege mai bine acest fenomen descriem mai jos formele violenței, cu mențiunea că atât fetele/femeile, cât și băieții/bărbații pot fi victime. Studiile actuale arată că violența de gen afectează în mod disproporționat mai mult fetele și femeile și de aceea de cele mai multe ori veți regăsi sintagma violență împotriva femeilor. Formele violenței includ următoarele comportamente, fără a fi excluse alte modalități de exercitare a puterii și controlului relaționale care nu au fost menționate:

 • Violența fizică ‒ Folosirea forței fizice care duce la leziuni corporale, dureri sau tulburări. Gravitatea leziunilor variază de la vătămări corporale minime provocate la nivel de țesut și oase rupte, la leziuni permanente sau deces. Include: pălmuire, înghiontire, împingere, lovire, bătăi, zgârieturi, strangulare, mușcare, îmbrâncire, bruscare, scuipare, ardere, răsucirea unei părți a corpului, forțarea ingerării unei substanțe nedorite; utilizarea unor obiecte de uz casnic pentru a lovi sau a înjunghia, utilizarea armelor (cuțite, arme de foc), supunerea la eforturi fizice epuizante. Cu toate acestea, violența fizică nu lasă întotdeauna urme.
 • Violența sexuală ‒ Orice act sexual sau formă de constrângere asupra unui act sexual, comentarii sexuale sau avansuri nedorite, acte de traficare ori altfel de acte îndreptate împotriva sexualității persoanei, folosind coerciția. Include: violul sau altă formă de agresiune sexuală; atingeri sau săruturi nedorite; avansuri sexuale nedorite sau hărțuire sexuală; trafic de persoane în scopul exploatării sexuale; expunerea cuiva la acte de exhibiționism, pornografie; sarcină forțată, refuzul utilizării metodelor de contracepție sau de protejare împotriva bolilor cu transmitere sexuală, sterilizare forțată, avort forțat; căsătorie forțată, căsătorie timpurie; mutilare genitală feminină; viol conjugal; teste de virginitate. Include și comentarii de natură sexuală care fac victima să se simtă inconfortabil sau umilită. Abuzul sexual nu ține cont de vârstă, sex, identitate de gen sau orientare sexuală
  și poate apărea și în relațiile de durată, între soți. Abuzul și exploatarea sexuală au o puternică componentă de gen, victimele fiind în special femei și fete, în timp ce agresorii sunt predominant bărbați. Și băieții și bărbații pot fi victime ale abuzului și exploatării sexuale în familie sau în instituții, centre de cazare pentru solicitanți de azil/tabere de refugiați sau în armată.
 • Violență sexuală ca instrument de război și de tortură ‒ Exploatarea sexuală de către cineva aflat într-o poziție de putere (cum ar fi personalul umanitar) sau în schimbul banilor, serviciilor sau bunuri. Include acte de natură sexuală, precum violul, sclavia sexuală, avorturi și sterilizarea forțată, naștere și sarcină forțată. Orice act sau amenințare de natură sexuală prin care este cauzată durere sau suferință severă de natură mentală sau fizică, folosită pentru obținerea de informații, de confesiuni sau pedepsire a victimei ori a unei terțe persoane, intimidarea în același scop, utilizând aceleași instrumente.
 • Violența emoțională (include violența verbală/non-verbală) ‒ O acțiune sau un set de acțiuni care afectează direct integritatea psihologică a victimei. Include: amenințări cu violența țintite împotriva partenerei sau asupra cuiva apropiat acesteia, prin cuvinte sau acțiuni (ex. hărțuire sau afișarea armelor); manifestări de gelozie și posesivitate; insulte, injurii, urlete, intimidare, urmărire, răspândire de zvonuri sau umilirea cuiva în fața altora, indiferență, retragerea afecțiunii, presiune, controlul deciziilor sau activităților (de ex. a-i spune celuilalt ce să facă sau ce să nu facă, cu ce oameni să se întâlnească sau nu); intimidare la locul de muncă; comentarii umilitoare și insultătoare; izolare și restricții asupra comunicării; folosirea copiilor de către partener ca mijloc de control sau rănire; controlare și/sau umilire publică prin intermediul noilor tehnologii de comunicare sau prin amenințări cu utilizarea acestora; manipulare emoțională, amenințări cu sinuciderea. Aceste acțiuni pot avea repercusiuni și asupra copiilor martori la violență.
 • Violența socială ‒ Apare ca o formă a abuzului emoțional, prin izolarea victimei de familie, de prieteni, de colegi sau de oricine i-ar putea oferi sprijin. Controlul se exercită prin dorința agresorului de a ști în permanență cu cine vorbește victima, chiar interzicerea contactului cu alte persoane. În situații de conflict poate apărea și controlul la informațiile la care victima are acces (de ex: urmărirea doar a anumitor canale de știri, interzicerea de a folosi diverse canale sociale ș.a.).
 • Violența economică/financiară ‒ Folosită pentru a refuza și a controla accesul femeii la resurse, inclusiv la timp, bani, transport, hrană sau îmbrăcăminte. Include: împiedicarea partenerei să lucreze, să studieze; excluderea din deciziile financiare ale familiei; ascunderea deliberată a banilor sau a informațiilor cu privire la bani; refuzul de a plăti facturi sau cheltuieli de întreținere pentru ea sau pentru copii; distrugerea bunurilor deținute în comun.
 • Violența spirituală ‒ Folosirea de credințe sau obiceiuri religioase și culturale pentru a manipula, domina și controla, în timp ce victimei îi sunt subestimate, ridiculizate sau interzise accesul la propriile valori culturale, etnice, lingvistice sau religioase pe care le practică. Atunci când victima face lucruri din afara sistemului ei de valori aceasta ajunge să își piardă identitatea de sine.
 • Urmărirea ‒ Reprezintă hărțuirea sau amenințarea unei persoane în mod repetat, într-un fel care obosește victima pe plan psihic. Urmărirea poate avea loc în timpul relației, acțiunile fiind atent supravegheate. Se poate ca urmărirea să aibă loc și după încheierea relației. Agresorul poate încerca să recâștige partenera sau poate încerca să-i facă rău drept pedeapsă pentru că l-a părăsit. Urmărirea poate avea loc în apropierea casei victimei, a școlii sau a locului de muncă, pe drum către magazin sau către altă destinație. Cele mai des întâlnite tactici de urmărire includ: apeluri telefonice repetate, uneori închizând de îndată ce victima răspunde, supravegherea (fizică, online, camere de supraveghere ascunse); trimiterea unor pachete, cadouri sau scrisori nedorite; contactarea prietenilor, familiei, colegilor de școală sau de serviciu și/sau a vecinilor victimei pentru a afla diverse lucruri despre aceasta.
 • Violența cibernetică ‒ manifestată prin hărțuire, urmărire sau amenințări (inclusiv agresiune verbală, insulte, batjocură) în mediul online (inclusiv cu publicarea de imagini sau de conținut grafic intim fără acord), controlul conturilor rețelelor de socializare prin care partenerul verifică fiecare intenție a victimei, dar și ce informații accesează pe internet. În același timp, un comportament de izolare a victimei presupune și constrângerea acesteia de a șterge anumite conturi online sau contacte.

Material dezvoltat cu sprijinul Unicef România.

Mai multe detalii poti găsi în Ghidul PDF : Downloadează-l aici

*****

[UKR] Бути в безпеці як ми, так і свої близькі, означає завчасно розпізнати ті ознаки та нездорову поведінку, які можуть зробити нас уразливими та наражати на небезпеку. Щоб краще зрозуміти це явище, нижче ми описали форми насильства, зазначаючи, що жертвами можуть бути як дівчата/жінки, так і хлопці/ чоловіки. Сучасні дослідження показують, що гендерне насильство непропорційно більше вражає дівчат і жінок, тому ви часто побачите словосполучення насильство щодо жінок. Форми насильства включають такі види поведінки, не виключаючи інших способів здійснення влади та контролю у відносинах, які не були згадані:

 • Фізичне насильство ‒ застосування фізичної сили, що спричиняє тілесні ушкодження, біль або розлад. Ступінь тяжкості травм коливається від мінімальних тілесних ушкоджень, спричинених тканинам та зламаними кістками, до остаточних травм або смерті

Включає: ляпаси, штовхання, удари ногами, подряпини, душиння, кусання, удари кулаками, різке штовхання, плювання, спалювання, викручування частини тіла, примушування до ковтання небажаної речовини; використання предметів домашнього вжитку для нанесення ударів або заколення, застосування зброї (ножів, вогнепальної зброї), піддавання виснажливих фізичних навантажень. Однак фізичне насильство не завжди залишає слідів.

 • Сексуальне насильство ‒ будь-яка сексуальна дія або форма примусу до статевого акту, сексуальні коментарі або небажані прихильності, акти торгівлі людьми або інші дії, спрямовані проти сексуальної приналежності особи, з використанням примусу.

Включає: зґвалтування або іншу форму сексуального насильства; небажані дотики або поцілунки; небажані сексуальні домагання; торгівля людьми з метою сексуальної експлуатації; викриття когось у проявах ексгібіціонізму, порнографії; примусова вагітність, відмова від використання методів контрацепції чи захисту від захворювань, що передаються статевим шляхом, примусова стерилізація, примусовий аборт; примусовий шлюб, ранній шлюб; жіночі статеві органи; зґвалтування у шлюбі; тести на незайманість. Він також включає коментарі сексуального
характеру, які змушують жертву відчувати себе некомфортно або принижено.
Сексуальне насильство не враховує вік, стать, гендерну ідентичність або сексуальну орієнтацію, а також може виникати в тривалих відносинах між подружжям.

Сексуальне насильство та експлуатація мають сильний гендерний компонент, жертвами якого є, зокрема, жінки та дівчата, а агресорами-переважно чоловіки. А хлопчики та чоловіки можуть стати жертвами сексуального насильства та експлуатації в сім’ї чи закладах, центрах розміщення шукачів притулку/ таборах біженців або в армії.

 • Сексуальне насильство як інструмент війни та катувань ‒ сексуальна експлуатація людиною, яка перебуває у владі (наприклад, гуманітарним персоналом) або в обмін на гроші, послуги чи товари. Включає акти сексуального характеру, такі як зґвалтування, сексуальне рабство, аборти та примусова стерилізація, пологи та примусова вагітність. Будь-яка дія або загроза сексуального характеру, в результаті яких заподіюється біль або важкі страждання психічного або фізичного характеру, які використовуються для отримання інформації, зізнань або покарання жертви або третьої особи, залякування з тією ж метою з використанням тих же інструментів.
 • Емоційне насильство (включає вербальне/невербальне насильство) ‒ дія або набір дій, що безпосередньо впливають на психологічну цілісність жертви.

Включає: загрози цілеспрямованого насильства щодо партнерки або когось із її близьких, словами чи діями (наприклад, домагання або виставлення зброї); прояви ревнощів і власництва; образи, виття, залякування, переслідування, поширення чуток або приниження кого-небудь перед іншими, байдужість, відмова від прихильності, тиск, контроль над рішеннями або діями (наприклад, сказати іншому, що робити чи чого не робити, з якими людьми зустрічатися чи ні); залякування на роботі; принизливі та образливі коментарі; ізоляція та обмеження спілкування; використання дітей партнером як засобу контролю або завдання травми; громадський контроль та/або приниження за допомогою нових комунікаційних технологій або погроз їх використанню; емоційні маніпуляції,
загрози самогубством. Ці дії також можуть мати наслідки для дітей, свідків насильства.

 • Соціальне насильство ‒ виникає як форма емоційного насильства, ізолюючи жертву від сім’ї, друзів, колег або будького, хто може надати їй підтримку. Контроль здійснюється бажанням агресора постійно знати, з ким розмовляє жертва, навіть забороняючи контакти з іншими людьми. У конфліктних ситуаціях також може виникнути контроль над інформацією, до якої жертва має доступ (наприклад, відстеження лише певних каналів новин, заборона використання різних соціальних каналів тощо).
 • Економічне / фінансове насильство ‒ використовується для відмови та контролю доступу жінки до ресурсів, включаючи час, гроші, транспорт, їжу чи одяг. Включає в себе: стримування партнерки від роботи, навчання партнера; виключення з фінансових рішень сім’ї; навмисне приховування грошей або інформації про гроші; відмова оплачувати рахунки або витрати на утримання для себе або дітей; знищення майна, що знаходиться в спільному володінні.
 • Духовне насильство ‒ використання релігійних і культурних вірувань або звичаїв для маніпулювання, домінування і контролю, в той час як жертва недооцінюється, висміюється або їй забороняється доступ до своїх власних культурних, етнічних, мовних або релігійних цінностей. Коли жертва робить щось поза своєю системою цінностей, вона втрачає свою особистість.
 • Переслідування ‒ являє собою переслідування або загрозу людини, вчинені неодноразово, способом, який стомлює жертву на психічному рівні. Переслідування може відбуватися під час відносин, при цьому дії ретельно контролюються. Може трапитися так, що переслідування також відбувається після закінчення відносин. Агресор може спробувати повернути собі партнерку або спробувати заподіяти їй шкоду як покарання за те, що вона його покинула. Переслідування може відбуватися біля будинку жертви, школи або робочого місця, по дорозі в магазин або в інше місце призначення. Найпоширеніша тактика переслідування включає: повторні телефонні дзвінки, іноді перериваючи телефонний зв’язок, як тільки жертва відповідає, спостереження (фізичне, онлайн, приховані камери спостереження); надсилання пакетів, подарунків або небажаних листів; звернення до друзів, родини, однокласників або колег по роботі та/або сусідів жертви, щоб дізнатися про неї різні речі.
 • Кібер-насильство ‒ проявляється в домаганні, переслідуванні або погрозах (включаючи словесну агресію, образи, знущання) в онлайн-середовищі (включаючи публікацію зображень або інтимного графічного контенту без згоди), контроль облікових записів соціальних мереж, за допомогою яких партнер перевіряє кожен намір жертви, але також і яку інформацію вона отримує в Інтернеті. У той же час поведінка жертви в ізоляції також передбачає примушення її до видалення певних облікових записів в інтернеті або деяких контактів.

Цей матеріал був створений за підтримки Unicef România.

Більше деталей можна знайти в PDF-посібнику: завантажте його тут.

******

[RU] Как понять, что отношения нездоровые? Формы и проявления насилия:

Быть в безопасности, как для себя, так и для тех, кто рядом с нами, означает раннее распознавание тех признаков и нездорового поведения, которые могут сделать нас уязвимыми и подвергнуть нас риску. Чтобы лучше понять это явление, ниже мы опишем формы насилия, отметив, что жертвами могут быть как девочки/женщины, так и мальчики/мужчины. Текущие исследования показывают, что гендерное насилие непропорционально больше затрагивает девочек и женщин, поэтому вы часто будете встречать фразу «насилие в отношении женщин». Формы насилия включают в себя
следующие виды поведения, не исключая других способов осуществления власти и контроля над отношениями, которые не были упомянуты:

 • Физическое насилие ‒ Применение физической силы, приводящее к телесным повреждениям, боли или расстройствам. Тяжесть травм варьируется от минимальных телесных повреждений, вызванных на уровне тканей и сломанных костей, до необратимых травм или смерти. Включает: пощечины, толчки, удары ногами, царапанье, удушение, укусы, удары кулаком, толкание, плевки, ожоги, скручивание части тела, принуждение к проглатыванию нежелательного вещества; использование бытовых предметов для нанесения ударов или колющих ударов, применение оружия (ножи, огнестрельное оружие), подвергание изнуряющим физическим нагрузкам. Однако физическое насилие не всегда оставляет следы.
 • Сексуальное насилие ‒ Любой половой акт или форма принуждения к сексуальному акту, комментарии сексуального характера или нежелательные ухаживания, акты торговли людьми или другие действия, направленные против сексуальности человека, с применением принуждения.
 • Включает: изнасилование или другую форму сексуального насилия; нежелательные прикосновения или поцелуи; нежелательные сексуальные домогательства; торговля людьми с целью сексуальной эксплуатации; подвергать кого-либо актам эксгибиционизма, порнографии; принудительная беременность, отказ от использования методов контрацепции или защиты от венерических заболеваний, принудительная стерилизация, принудительный аборт; брак по принуждению, ранний брак; увечье женских половых органов; супружеское изнасилование; тесты на девственность. Это также включает в себя комментарии сексуального характера, которые заставляют жертву чувствовать себя некомфортно или униженно. Сексуальное насилие не принимает во вниманиевозраст, пол, гендерную идентичность или сексуальную ориентацию и может также иметь место в длительных отношениях между супругами.
 • Сексуальное насилие и эксплуатация имеют ярко выраженную гендерную составляющую: жертвами являются преимущественно женщины и девочки, а преступниками — преимущественно мужчины. И мальчики, и мужчины могут стать жертвами сексуального насилия и эксплуатации в семье или в учреждениях, центрах размещения лиц, ищущих убежище/лагерях беженцев, или в вооруженных силах.
 • Сексуальное насилие как инструмент в войне и пыток ‒ Сексуальная эксплуатация со стороны лиц, обладающих властью (например, гуманитарных работников) или в обмен на деньги, услуги или товары. Сюда входят действия сексуального характера, такие как изнасилование, обращение в сексуальное рабство, принудительные аборты и стерилизация, принудительные роды и беременность. Любое действие или угроза сексуального характера, которыми причиняются сильная боль или страдание душевного или физического характера, используемые для получения сведений, признаний или наказания потерпевшего или третьего лица, запугивания с той же целью с использованием тех же средств.
 • Эмоциональное насилие (включая вербальное/невербальное насилие) ‒ Действие или совокупность действий, которые непосредственно влияют на психологическую неприкосновенность жертвы. Включает: угрозы насилием в отношении партнера или кого-либо из его близких посредством слов или действий (например, притеснение или демонстрация оружия); проявления ревности и собственничества; оскорбление, ругань, крик, запугивание, преследование, распространение слухов или унижение кого-либо перед другими,
  безразличие, лишение любви, давление, контроль над решениями или действиями (например, указание другому, что делать или не делать, с кем встречаться или нет); травля на рабочем месте; унизительные и оскорбительные комментарии; изоляция и ограничения в общении; использование партнером детей в качестве средства контроля или травм; общественный контроль и/или унижение с помощью новых коммуникационных технологий или угроз их использования; эмоциональные манипуляции, угрозы суицида. Эти действия также могут иметь последствия для детей, ставших свидетелями насилия.
 • Социальное насилие. Оно проявляется как форма эмоционального насилия, изолируя жертву от семьи, друзей, коллег или любого, кто может предложить поддержку. Контроль осуществляетс стремлением агрессора всегда знать, с кем разговаривает жертва, вплоть до запрета на контакт с другими людьми. В конфликтных ситуациях также может иметь место контроль информации, к которой имеет доступ потерпевший (например: подписка только на определенные новостные каналы, запрет на использование различных социальных каналов и т.д.).
 • Экономическое/финансовое насилие. Используется, чтобы лишить женщину доступа к ресурсам, включая время, деньги, транспорт, еду или одежду, и контролировать ее. Включает в себя: запрет на работу, учебу; исключение из семейных финансовых решений; умышленное сокрытие денег или сведений о деньгах; отказ оплачивать счета или расходы на содержание ее или детей; уничтожение совместно нажитого имущества.
 • Духовное насилие ‒ Использование религиозных и культурных убеждений или обычаев для манипулирования, доминирования и контроля, в то время как жертву принижают, высмеивают
  или лишают доступа к ее собственным культурным, этническим, языковым или религиозным ценностям, которые они практикуют. Когда жертва делает чтото, выходящее за рамки его системы ценностей, она в итоге теряет свою самоидентификацию.
 • Преследование. Неоднократное преследование человека или угрозы в отношении него таким образом, что это психологически утомляет жертву. Преследование может происходить
  во время отношений, при этом действия тщательно отслеживаются. Преследование может также произойти после того, как отношения закончились. Насильник может попытаться вернуть партнершу или нанести ей вред в наказание за то, что она бросила его. Преследование может происходить рядом с домом жертвы, школой или рабочим местом, по дороге в магазин или в другое место. К наиболее распространенным тактикам преследования относятся: повторные телефонные звонки, иногда сбрасывание трубки, как только жертва отвечает, слежка (физическая, онлайн, скрытые камеры наблюдения); отправка нежелательных посылок, подарков или писем; связываться с друзьями, семьей, школьными или рабочими коллегами и/ или соседями потерпевшего, чтобы узнать о нем различные сведения. каждое намерение жертвы, но и к какой информации они получают доступ в Интернете. В то же время изолирующее поведение жертвы также предполагает принуждение его к удалению определенных онлайн-аккаунтов или контактов.

Этот материал был создан при поддержке Unicef ​​România.

Больше деталей можно найти в PDF-руководстве: загрузите его здесь.

*****

[EN] How do we recognize that a relationship is unhealthy? Forms and manifestations of violence:

To keep ourselves and those close to us safe, means to recognize the early signs and unhealthy behaviors that can make us vulnerable and put us at risk. To be able to understand better this phenomenon, we will be describing below the forms of violence, while also mentioning that both girls/women and boys/men can be victims. Recent research shows that genderbased violence affects girls and women disproportionately more, which is why you will often hear the phrase “violence against women”. Forms of violence include the following behaviors, without excluding other ways of exercising relational power and control that have not been mentioned:

 • Physical violence ‒ The use of physical force that results in body injury, pain or disorders. The severity of injuries range from minimal body harm caused to tissue and broken bones, to permanent
  injury or death. It includes: slapping, shoving, pushing, kicking, hitting, scratching, strangling, biting, spitting, burning, twisting a body part, forcing the ingestion of an unwanted substance, using household objects to hit or stab, using weapons (knives, firearms), subjecting to exhausting physical
  exertion. However, physical violence does not always leave traces.
 • Sexual violence ‒ Any sexual act or form of coercion on a sexual act, sexual comments or unwanted advances, acts of trafficking or other acts directed against the person’s sexuality, use of coercion. It includes: rape or other form of sexual assault; unwanted touching or kissing; unwanted sexual advances or sexual harassment; human trafficking for the purpose of sexual exploitation; exposing someone to acts of exhibitionism, pornography; forced pregnancy, the refusal to use a contraception method or protection against sexually transmitted diseases, forced sterilization, forced abortion; forced marriage, early marriage; female genital mutilation; marital rape; virginity tests. It also includes comments with a sexual nature that make the victim feel uncomfortable or humiliated. Sexual abuse does not take into account age, sex, gender identity or sexual orientation and it may occur in long-term relationships, between spouses.
 • Sexual abuse and exploitation have a strong gender component, with victims predominantly being women and girls, while perpetrators are predominantly male. Both boys and men can be victims of sexual abuse and exploitation by family members or in institutions, accommodation centers for asylum seekers/refugee camps, or in the military.
 • Sexual violence as a tool of war
  and torture
  ‒ Sexual exploitation by someone in a position of power (such as humanitarian workers) or in exchange for money, services or goods. It includes acts of a sexual nature, such as rape, sexual slavery, forced abortions and sterilization, forced childbirth and pregnancy. Any act or threat of a sexual nature by which is inflicted severe pain or suffering of a mental or physical, used to obtain information, confessions or punishment of the victim or a third person, intimidation for the same purpose, using the same tools.
 • Emotional violence (includes verbal/ non-verbal violence) ‒ An action or set of actions that directly affects the psychological integrity of the victim. It includes: threats of violence directed to the partner or someone close to them, through words or actions (e.g. harassment or displaying weapons); manifestations of jealousy and possessiveness; insulting, swearing, yelling, bullying, stalking, spreading rumors or humiliating someone in front of others, indifference, withdrawal of affection, pressure, controlling decisions or activities (e.g. telling the other person what to do or not to do,
  with whom to meet or not); bullying at the workplace; humiliating and insulting comments; isolation and restrictions on communication; partner’s use of children as a means of control or harm; public
  control and/or humiliation through the new communication technologies, or through threats of using them; emotional manipulation, suicide threats. These actions can also have repercussions on children witnessing violence.
 • Social violence ‒ It occurs as a form of emotional abuse, by isolating the victim from family, friends, colleagues or anyone who could offer support. Control is exercised by the aggressor’s desire to know at all times who the victim is talking to, even banning contact with other people. In conflict situations, control of the information to which the victim has access can also occur (e.g.: following only certain news channels, prohibiting the use of various social channels, etc.).
 • Economic/Financial violence ‒ Used to deny and control a woman’s access to resources, including time, money, transportation, food, or clothing. It includes hindering the partner from working, studying; exclusion from the family financial decisions; deliberately concealing money or information
  about money; refusing to pay bills or maintenance expenses for them or the children; the destruction of jointly owned property.
 • Spiritual violence ‒ The use of religious and cultural beliefs or customs to manipulate, dominate and control, while the victim is belittled, ridiculed or denied access to their own cultural, ethnic, linguistic or religious values they practice. When the victim does things outside of their value system, they end
  up losing their self-identity.
 • Stalking ‒ It represents harassing or threatening a person repeatedly in a way that is psychologically exhausting to the victim. Stalking can even happen during a relationship, with the victims’s actions being closely monitored by their partner. Stalking may also occur after the relationship has ended. The abuser may try to win back the partner or may try to harm them as a punishment for leaving. The stalking may take place near the victim’s home, school or workplace, on the way to the store or to other destinations. The most common stalking tactics include: repeated phone calls, sometimes hanging up as soon as the victim answers, surveillance (on-site, online, hidden surveillance cameras); sending unwanted packages, gifts or letters; contacting friends, family, school or work colleagues and/ or neighbors of the victim to find out various things about them.
 • Cyber violence ‒ Manifested by harassment, stalking or threats (including verbal aggression, insults, mockery) in the online space (including publishing intimate images or graphic content without consent), the control of social media accounts through which the partner verifies every intention the
  victim has, but also what information they access online. At the same time, an isolating behavior of the victim also involves forcing them to delete certain online accounts or contacts.

Informative material developed with the support of Unicef Romania.

Find more details in PDF guide : Download here