Luni – Vineri: 09.00 – 17.00
0736.380.879

Apasă aici dacă vrei să ieși rapid din pagină!

EXIT

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Text explicativ pentru butonul Click sau tasta ESC

am înțeles

Inca din  decembrie 1999 ziua de 25 noiembrie a fost declarata „Ziua Internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor” de catre Adunarea Generala a ONU. Asociatia ANAIS implineste astazi un an de activitate in indrumarea si consilierea victimelor violentei in familie alaturi de Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului  Bucuresti si Asociatia ADRA si doi ani de la infintare.

Pe 25 noiembrie 2012 a fost inaugurat centrul pentru gazduirea temporara a victimelor violentei domestice aflat in administratrea municipalitatii.  Serviciile noastre au devenit cunoscute victimelor si cu ajutorul parteneriatului incheiat Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti prin distribuirea in cele 26 de sectii de politie a unui numar de aproximativ 9000 de flayere.

Proiectul inceput la sfarsitul lunii noiembrie 2012 “Stop violentei in familie” ce are ca obiectiv principal combaterea violentei in familie in vederea realizarii interesului superior al familiei prin informare privind drepturile pe care le au victimele si serviciile sociale pe care le oferim ca si ONG in mod gratuit, consiliere juridica si asistare in fata instantelor de judecata in vederea obtinerii ordinelor de protectie si consiliere psihologica.

La un an de activitate va prezentam un scurt bilant al activitati desfasurate in beneficiul victimelor violentei in familie (femei si copii).

Astfel:

  • Am incheiat parteneriate cu peste 9 ONG-uri ce activeaza in domeniul prevenirii si combaterii violentei in familie, printre acestea se numara  Asociatia ADRA Romania, Asociatia Transcena, Asociatia ARTEMIS, Asociația Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului, Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen A.L.E.G., Centrul FILIA, Asociația FRONT, Fundatia Sensiblu. Alaturi de aceste ONG-uri am participat si contribuit la diverse activitati specifice;
  • In luna aprile Asociatia a incheiat un parteneriat cu Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti in vederea paticiparii active a ONG-ului la activitatile de prevenire si combatere a violentei in familie realizate de catre aceastia prin structurile interne si personalul speciaizat. In realizarea obiectlui protocolului incheiat Asociatia a realizat doua sesiuni de dezbatrei pe tema „Violentei domestice – Ordinul de protectie-„ cu scopul de a furniza informatii reprezentative cu privire la modificarile legislative aduse Legii 217/2003 republicata. Sesiunile de dezbateri au fost realizate in lunile aprilie si iulie participand peste 200 agenti de politie, au fost distribuite u aceasta ocazie  9000 de flayere in cele 26 de sectii de politie;
  • In luna Mai reprezentantii Asociatiei au realizat un schimb de experinetain ceea ce priveste problematica violentei in familie cu un ONG reprezentativ in domeniu din Lousane, Elvetia. Asociatia Malleyprairie are o experienta de peste 30 de ani in domeniu si ne-au impartasit o mica parte din aceasta materializata in instrumente de lucru si proceduri standardizate. Schimbul de experienta a fost continuat prin organizarea in luna octombrie a seminarului “Lectii invatate in domeniul protejarii si sustinerii victimelor violentiei domestice”, in acest sens a fost prezenta doamna Michèle Gigandet expert in domeniu, reprezentant al Asociatiei MalleyPrairie;
  • In prima saptamana a lunii octombrie am participat alaturi de DGPMB la „Saptamana prevenirii criminalitatii’  marcand „ziua prevenirii violentei domestice” prin distrubutia de materiale informative;
  • Tot in cadrul aceluiasi eveniment  a avut loc premierea „celor mai buni parteneri 2013” din institutii publice si private care au sustinut activitatea de prevenirea a criminalitatii. Asociatia ANAIS se numara printre cei care au primit distinctia pentru cel mai bun partener.

 

In ceea ce priveste activitatea directa cu beneficiarele proiectului, am sprijinit si indrumat:

  • aproximativ 420 de persoane care ne-au contactat telefonic si prin intermediul e-mail-ului;
  • 105 femei au beneficiat de  servicii de informare si consiliere;
  • 37 de beneficiare au ales sa formuleze cereri privind emiterea unui ordin de protectie;
  • 25 dintre acestea au obtinut un ordin de protectie;
  • 5 cereri privind emiterea unui ordin de protectie au fost respinse;
  • 1 beneficiara a renuntat la judecarea cererrii privind emiterea unui ordin de protectie;
  • cererile a 6 beneficiare sunt in curs de solutionare.

 

Mentionam ca toate aceste date se regasesc in evidentele Asociatiei.

 

Am fost contactati nu numai de persoane din Bucuresti ci din intreaga tara, atat femei cat si barbati. Este adevarat ca numarul barbatilor care au solicitat informatii cu privire la drepturile si masurile de protectie pentru victime ale violentei in familie este foarte mic, au fost inregistrate in jur de 15 astfel de solicitari.

Din pacate drepturile legale ale victimelor desi sunt valabile pentru intreg teritoriul tarii serviciile de care acestea pot beneficia nu sunt. Persoanele aflate in orasele mari ale tarii sau in apropierea lor pot avea la dispozie o gama mai mare de servicii specifice insa in multe zone astfel de servicii sunt aproape inexistente.