Astăzi, 08.10.2020, la Muzeul Colecțiilor de Artă din București, într-un eveniment organizat de Asociația ANAIS împreună cu Ambasada Spaniei la București, a fost lansat volumul „Violenţa domestică. Paradigme și practică judiciară”. Lucrarea, coordonată de Av. Carmen Nemeș alături de Av. Giulia Crișan și realizată cu sprijinul unor specialiști din arii de expertiză precum psihologie, egalitate de gen, multiculturalism sau problema refugiaților, își propune să vină în sprijinul practicienilor abordând subiecte ce au ca scop explicarea paradoxurilor, demontarea unor mituri sau analiza anumitor conduite care ar trebui evitate, invitându-i astfel pe aceștia să analizeze cazurile de violență domestică mai departe de trauma fizică a victimelor.
Violența domestică nu poate fi privită doar din perspectivă juridică sau psihologică, ea este atât de complexă încât nu este suficientă o singură abordare și un singur tip de expertiză. Din experiență, am înțeles că toate cunoștințele dobândite se dovedesc a fi insuficiente pentru a face o analiza cât mai corectă a unei spețe și am înțeles că este nevoie și de părerile altor experți din domenii diferite, și că doar împreună, toți actorii relevanți, pot înfăptui lucruri în practică, astfel încât fenomenul să poată fi diminuat.
Avocat Carmen Nemeș, Președinte Asociația ANAIS
Prezent la evenimentul de lansare, E.S. Ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Dl. Manuel Larrotcha Parada, a apreciat că: ”Realitatea violenței domestice rușinează toate societățile ce pretind a fi civilizate. Violența domestică este un grav atentat împotriva drepturilor fundamentale ale omului și împotriva demnității persoanei. Este ceva ce nu putem tolera în Europa secolului XXI.
Doresc să lansez astăzi un mesaj pozitiv și de speranță deoarece există lucruri pe care le putem face pentru a combate acest lamentabil fenomen. În acest sens, doresc să mă refer la exemplul pe care îl cunosc cel mai bine, cel al țării mele. În Spania, până acum relativ puțin timp, violența domestică era un subiect tabu, condamnat să rămână în sfera privată a familiei. Este în continuare o problemă, fără îndoială, dar astăzi există o conștientizare socială și politică de a acționa și s-a depus un efort legal și economic pentru a stopa acest tip de violență. Victimele simt că au din ce în ce mai multă libertate, mai multe garanții și de aceea, cu tot mai multă putere, își denunță agresorii, iar societatea, în ansamblul ei, condamnă cu severitate infracțiunile domestice ce sunt judecate într-o jurisdicție specială și pedepsite cu sancțiuni severe. În același timp, victimele au la dispoziție instanțe și mecanisme statale, regionale și locale la care să apeleze în căutare de protecție și pentru a primi ajutorul de care au nevoie pentru a-și reface viața.
Toate acestea au fost realizate într-un timp relativ scurt. S-au datorat unui efort comun al societății civile, al autorităților, al legiuitorilor și al juriștilor. Acest efort a reușit să transforme viețile multor femei care astăzi nu tac și își denunță agresorii.”
Statisticile arată că peste 60% dintre români consideră o normalitate ca un bărbat să-și bată nevasta, iar în acest context, nu este de mirare că, în România, 1 din 4 femei este victima violenței domestice.
Acest flagel este foarte greu de înțeles de societatea românească (care în ansamblu susține că „bătaia este ruptă din rai”), de victime (care se auto-învinovățesc în loc să ceară ajutor), de agresori (care invocă tot felul de motive în justificarea agresiunilor) și nu în ultimul rând de practicienii în domeniu (care nu beneficiază de cursuri de formare permanentă, astfel încât să poată înțelege psihologia unei victime).
Avocat Carmen Nemeș, Președinte Asociația ANAIS
Lucrarea prezintă extrase din hotărâri judecătorești, ce cuprind ordine de protecție însoțite de comentariile coordonatoarelor, dar și evoluția cazurilor după obținerea ordinului de protecție, construind astfel o imagine de ansamblu a ceea ce se întâmplă cu victimele după soluționarea cererii privind emiterea ordinului de protecție.
Pe lângă spețele culese din practica juridică a Asociației ANAIS, lucrarea prezintă violența domestică din perspectiva unor specialiști din alte arii de expertiză, încercând astfel să definească într-un mod complex și cât mai clar fenomenul.
Violența domestică este, cel mai adesea, o combinație de agresiuni fizice, psihologice și sexuale pe fondul dependenței economice față de agresor. Violența nu înseamnă numai bătăi, răni sau oase rupte, ci și amenințări, insulte, umilințe, amăgire, șantaj, denigrare, împiedicarea dezvoltării profesionale, impunerea violentă a relațiilor sexuale.
Giulia Crișan, Avocat
Indiferent de pregătirea sa, cititorului i se oferă instrumentele prin care poate înțelege mult mai bine complexitatea fenomenului violenței domestice și metodele corecte prin care acesta poate fi redus.
Asociația ANAIS este o asociație al cărei scop principal îl reprezintă promovarea, respectarea și apărarea drepturilor femeilor, copiilor și tinerilor. Asociația își propune să acționeze pentru modificarea politicilor și a legislației în beneficiul femeilor, astfel încât să contribuie la transformarea egalității de gen într-o realitate pentru România. Activăm în vederea sprijinirii victimelor violenței în familie prin dezvoltarea de servicii și implicare la nivel de politici publice în domeniu.
Mulțumim reprezentanților Muzeului Colecțiilor de Artă din București pentru spațul pus la dispoziția Asociației ANAIS pentru evenimentul lansării.
Lucrarea a fost realizată cu sprijinul financiar al LDS Charities România.