Luni – Vineri: 09.00 – 17.00
0736.380.879

Apasă aici dacă vrei să ieși rapid din pagină!

EXIT

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Text explicativ pentru butonul Click sau tasta ESC

am înțeles

In ultimele trei luni Legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie republicata a suferit doua modificari. Acestea vin in urma Raportului privind verificarea  modalităţii  de aplicare de către instanţe a dispoziţiilor art. 23 şi următoarele din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, referitoare la emiterea ordinului de protecţie si a solicitarilor facute de ONG-urile din domeniu.

Alineatul 1 al articolului 27 din Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie a fost modificat prin adoptarea Legii 351/23.12.2015, modificarea se refera la solutionarea cererii privind emiterea unui ordin de protectie care nu poate depasi un termen de 72 de ore de la depunerea acesteia. Modificarea a fost publicata in Minitorul Oficial in data de 30 Decembrie 2015 si este aplicabila din 2 ianuarie 2016.

Chiar daca la o prima vedere acest fapt este imbucurator deoarece in cazul unor instante solutionarea cererii putea dura chiar si o luna sau doua pana, acest termen de 72 de ore ascunde niste capcane pentru persoanele care il solicita.

Problemele pe care le ridica acest termen constau in  pregatirea probelor si rolul activ al instantei in acest demers – termenul in care raspund institutiile statului la cerererile adresate lor de catre petenti sau de catre instanta.

De exemplu un certificat medico-legal care este o proba foarte importanta intr-un dosar pentru emiterea unui ordin de protectie este eliberat in cel putin 10 zile de la data examinarii leziunilor.

Instantele vor fi reticente in a emite adrese catre alte institutii ale statului precum: sectiile de politie sau parchete pentru a le transmite care este stadiul cercetarilor efectuate in plangerile depuse de catre victime sau de a comunica copii ale proceselor verbale de constatare, deoarece institutiile nu vor raspunde in termenul foarte scurt impus de lege.

Mai mult decat atat nici victimei nu i se pun la dispozitie documentele (declaratii de martori sau planse foto) din dosarele aflate in curs de cercetare la sectia de politie sau parchet, acestea sunt transmise doar la solicitarea instantei.

De multe ori agresorii sufera de boli psihice si au instoric de internari in institutii de specialitate – documentele care atesta aceste suferinte psihice care sunt de multe ori cauza agresiunilor nu sunt puse la dispozitia victimelor de catre spitale si deoarece se incalca secretul profesional, insa la cererea instantei aceste institutii sunt obligate sa furnizeze informatiile solicitate, exista indoieli ca spitalele vor raspunde solicitarii instantei in cel mult 72 de ore.

In concluzie daca doriti sa depuneti o cerere privind emiterea unui ordin de protectie ar trebui sa aveti toate probele pregatite: martorii trebuie anuntati dinainte si va trebui sa va asigurati ca vor veni cu dumneavoastra la termenul de judecata  deoarece nu vor fi citati sau daca vor fi citati, vor fi citati telefonic si nu vor avea o justificare fata de un eventual angajator, sa aveti un certificat medico legal deja eliberat, copii ale plangerilor depuse la politie si sa va asigurati ca organele de politie v-au dat un numar de inregistrare al plangerii depuse, diferite alte acte medicale, fotografii, mesaje telefonice, inregistrari, etc deoarece instantele vor fi foarte reticente in asi exercita rolul activ de teama a nu depasi cele 72 de ore impuse de lege pentru solutionarea cererii.

Asadar pentru ca acest termen de 72 de ore sa fie intr-adevar in favoarea victimei avem nevoie de o colaborare foarte rapida intre institutiile implicate – politie, instanta, spitale, cabinete de medicina legala etc, eventual sa existe un protocol intre acestea de a comunica eventuale documente solicitate prin intermediul faxului sau e-mail-ului.

Aceeasi lege a mai suferit o modificare in luna noimbrie 2015, respectiv s-a clarificat termenul „de indata” prevazut la articolul 31 alineatul 1. Conform modificarilor  o copie dupa dispozitivul hotararii prin care s-a dispus cererea de emitere a ordinului de protectie se comunica, in maximum 5 ore de la momentul pronuntarii hotararii, structurilor Politiei Romane in a caror raza teritoriala se afla locuinta victimei si/sau a agresorului. Aceasta prevedere este aplicabila de la 15.11.2015.