Luni – Vineri: 09.00 – 17.00
0736.380.879

Apasă aici dacă vrei să ieși rapid din pagină!

EXIT

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Text explicativ pentru butonul Click sau tasta ESC

am înțeles

La sfarsitul lunii iunie a.c. la Erevan in Armenia, a avut loc seminarul regional despre Contributia societatii civile pentru egalitatea dintre femei si barbati, unde Romania a fost reprezentata de  Simona Necula (Centrul Filia) si Elena Arhire (Asociatia ANAIS).

Seminarul a fost organizat la initiativa guvernului Armeniei cu sprijinul Organizatiei Internationale a Francofoniei. La seminar au participat, pe langa coordonatorul Retelei francofone pentru egalitate femei-barbati, reprezentanti ai ambasadelor, ai ministerelor afacerilor externe si ai ONG-urilor din cele sase tari participante : Albania, Armenia, Bulgaria, Macedonia, Moldova si Romania.

Pentru cresterea rolului societatii civile in promovarea egalitatii de sanse intre femei si barbati in regiune, in cadrul seminarului s-au identificat urmatorii pasii de urmat:

  • Crearea a patru grupuri de lucru si formularea termenilor de referinta;
  • Obtinerea statutului de observator in cadrul Retelei francofone internationale pentru egalitate de sanse pentru cele patru grupuri;
  • Crearea unei Retele regionale pentru egalitate intre femei si barbati in tarile Europei centrale si orientale in preambulul Summit-ului de la Madagascar din 2016.

 

In cadrul seminarului s-a discutat despre crearea a patru grupuri de lucru abordand urmatoarele teme:

  1. Lupta impotriva oricarei forme de violenta asupra femeilor: toleranta zero. Lider este Romania si va lucra cu toate celelalte cinci tari: Albania, Armenia, Bulgaria, Macedonia si Moldova.
  2. Participarea femeilor la viata politica. Lider este Albania si va lucra cu toate celelalte cinci tari: Armenia, Bulgaria, Macedonia, Moldova si Romania.
  3. Autonomia economica a femeilor. Lider este Armenia si va lucra cu toate celelalte cinci tari: Albania, Bulgaria, Macedonia, Moldova si Romania.
  4. Educatie/Formare. Lidere sunt Bulgaria si Moldova si vor lucra cu celelalte tari: Albania, Armenia, Macedonia si Romania.

 

Pentru tema numarul 1 – Lupta impotriva oricarei forme de violenta asupra femeilor si fetelor, a fost aleasa ca lider Romania. Prin Romania ne referim la Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor ce reuneste mai multe ONG-uri din tara noastra ce si-au unit fortele si vor lucra impreuna cu retelele din celelate tarile prezente. Printre obiectivele stabilite regasim: semnarea, ratificarea si punerea in practica a conventiei de la Istanbul ce nu a fost semnata de toate tarile din regiune, obtinerea ordinului de protectie de urgenta, etc.

S-a subliniat, in cadrul acestui seminar, importanta colaborarii dintre ONG-urile din regiune si Reteaua Internationala Francofona pentru Egalitate de Sanse ce analizeaza, in acest moment, situatia a 80 de tari francophone. S-a discutat, de asemenea, ideea organizarii anuale, prin rotatie in fiecare tara, a unui seminar regional pe cele patru tematici.

Comunicatul de presa oficial al OIF
http://www.francophonie.org/Europe-centrale-et-orientale-46035.html