La sfarsitul lunii iunie a.c. la Erevan in Armenia, a avut loc seminarul regional despre Contributia societatii civile pentru egalitatea dintre femei si barbati, unde Romania a fost reprezentata de Simona Necula (Centrul Filia) si Elena Arhire (Asociatia ANAIS).
Seminarul a fost organizat la initiativa guvernului Armeniei cu sprijinul Organizatiei Internationale a Francofoniei. La seminar au participat, pe langa coordonatorul Retelei francofone pentru egalitate femei-barbati, reprezentanti ai ambasadelor, ai ministerelor afacerilor externe si ai ONG-urilor din cele sase tari participante : Albania, Armenia, Bulgaria, Macedonia, Moldova si Romania.
Pentru cresterea rolului societatii civile in promovarea egalitatii de sanse intre femei si barbati in regiune, in cadrul seminarului s-au identificat urmatorii pasii de urmat:
- Crearea a patru grupuri de lucru si formularea termenilor de referinta;
- Obtinerea statutului de observator in cadrul Retelei francofone internationale pentru egalitate de sanse pentru cele patru grupuri;
- Crearea unei Retele regionale pentru egalitate intre femei si barbati in tarile Europei centrale si orientale in preambulul Summit-ului de la Madagascar din 2016.
In cadrul seminarului s-a discutat despre crearea a patru grupuri de lucru abordand urmatoarele teme:
- Lupta impotriva oricarei forme de violenta asupra femeilor: toleranta zero. Lider este Romania si va lucra cu toate celelalte cinci tari: Albania, Armenia, Bulgaria, Macedonia si Moldova.
- Participarea femeilor la viata politica. Lider este Albania si va lucra cu toate celelalte cinci tari: Armenia, Bulgaria, Macedonia, Moldova si Romania.
- Autonomia economica a femeilor. Lider este Armenia si va lucra cu toate celelalte cinci tari: Albania, Bulgaria, Macedonia, Moldova si Romania.
- Educatie/Formare. Lidere sunt Bulgaria si Moldova si vor lucra cu celelalte tari: Albania, Armenia, Macedonia si Romania.
Pentru tema numarul 1 – Lupta impotriva oricarei forme de violenta asupra femeilor si fetelor, a fost aleasa ca lider Romania. Prin Romania ne referim la Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor ce reuneste mai multe ONG-uri din tara noastra ce si-au unit fortele si vor lucra impreuna cu retelele din celelate tarile prezente. Printre obiectivele stabilite regasim: semnarea, ratificarea si punerea in practica a conventiei de la Istanbul ce nu a fost semnata de toate tarile din regiune, obtinerea ordinului de protectie de urgenta, etc.
S-a subliniat, in cadrul acestui seminar, importanta colaborarii dintre ONG-urile din regiune si Reteaua Internationala Francofona pentru Egalitate de Sanse ce analizeaza, in acest moment, situatia a 80 de tari francophone. S-a discutat, de asemenea, ideea organizarii anuale, prin rotatie in fiecare tara, a unui seminar regional pe cele patru tematici.
Comunicatul de presa oficial al OIF
http://www.francophonie.org/Europe-centrale-et-orientale-46035.html