Luni – Vineri: 09.00 – 17.00
0736.380.879

Apasă aici dacă vrei să ieși rapid din pagină!

EXIT

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Text explicativ pentru butonul Click sau tasta ESC

am înțeles

„Harta hărțuirii sexuale în sistemul educațional românesc” un proiect implementat de promotorul Asociația RISE Project împreună cu partenerul Asociația ANAIS și finanțat de Active Citizen Fund. Scopul proiectului este de a indexa cazurile de hărțuire sexuală care au avut loc în ultimii 5 ani, pentru a face o radiografie a fenomenului în sistemul de învățământ românesc. Utilizarea datelor colectate prin transpunerea într-o hartă interactivă, pe care oamenii pot naviga prin cazurile din diferite școli, oferind astfel o imagine de ansamblu a problemei. Publicarea unor texte și investigații audio, însoțite de teasere video, infografice și fotografii, care vor fi mediatizate printr-o campanie de comunicare. Asociația ANAIS va oferi asistență psihologică și juridică victimelor (minim 15) care pot lua legătura prin intermediul unei linii telefonice dedicate acestora. ANAIS realizează, de asemenea, un studiu exploratoriu privind hărțuirea sexuală în universități și școli (500 de răspunsuri de studenți, 50 de profesori). Durata proiectului este de 24 luni – începe în perioada februarie 2022 – ianuarie 2024.

Harta hărțuirii sexuale în sistemul de învățământ din România

Abuzul și hărțuirea sexuală sunt fenomene sistematice și repetitive în școlile, liceele și universitățile din România. Copiii și tinerii devin victime sigure când agresorul este chiar profesorul care ar trebui să îi învețe carte.

Deși infracțiunea este inclusă în Codul Penal, fenomenul este ignorat de autorități. Nu există programe de prevenție, de conștientizare, de ajutor pentru victime. Nu există nici măcar statistici despre hărțuirea sexuală din învățământ.

Majoritatea cazurilor nu sunt reclamate. Victimele sunt descurajate să depună plângeri împotriva agresorilor, sunt stigmatizate și blamate. Abuzatorii rămân la catedră și continuă cu noi și noi generații de elevi și studenți.

Vrem să schimbăm asta!

https://www.riseproject.ro/catedra-de-abuz/

Proiect derulat de Asociația Rise Project în parteneriat cu Asociația ANAIS și beneficiază de o finanțare în valoare de 149.944,08 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă

Centrul de consiliere pentru prevenirea si combaterea violentei in familie

Harta hărțuirii sexuale în sistemul de învățământ din România

Documentăm cazurile de hărțuire sexuală petrecute în ultimii 5 ani. Mapăm procesele din justiție și le verificăm pe cele apărute în presă. Dar oferim și o voce tinerilor care se simt singuri în fața agresorilor. Doar așa putem cere programe de prevenție din partea autorităților și includerea hărțuirii sexuale în regulamentele interne ale unităților de învățământ.

În perioada decembrie 2022 – ianuarie 2024, 15 persoane care au trecut prin experiențe traumatizante de abuz sexual în unitățile de învățământ vor primi sprijin psihologic și juridic, prin intermediul asociației ANAIS. Pentru informații și ajutor, în perioada menționată anterior, victimele abuzului sexual în unitățile de învățământ pot apela 0733.948.296 sau 021.210.89.62 sau transmite un mail la contact@asociatia-anais.ro.

https://www.riseproject.ro/catedra-de-abuz/

Date de contact

Telefon mobil: 0736 380 879 / 0733 948 296

Telefon fix: 021 210 89 62

Fax: 021 210 50 15 / 0372 878 008

E-mail: contact@asociatia-anais.ro