Luni – Vineri: 09.00 – 17.00
0736.380.879

Apasă aici dacă vrei să ieși rapid din pagină!

EXIT

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Text explicativ pentru butonul Click sau tasta ESC

am înțeles

La data de 16 iulie a fost publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, la sectiunea transparenta decizionala, Proiectul de LEGE privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative

 

 

Proiectul de Lege reglementează: înființarea, organizarea și funcționarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) si modul  de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere precum și modul de acțiune în situația generării unor alerte.

 

Acest sistem va fi utilizat în scopul monitorizării electronice, cu ocazia:

a) executării măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauțiune,

b) executării măsurii arestului la domiciliu,

c) aplicării ordinului de protecție provizoriu și ordinului de protecție,

d) aplicării ordinului european de protecție,

e) supravegherii la distanță a deținuților,

 

 

Dispozitivele electronice de supraveghere sunt mobile sau fixe. Cele mobile se montează pe glezna sau pe  brațul persoanei supravegheate iar cele fixe se montează în imobilul în care se execută măsura arestului la domiciliu sau în imobilul de care persoana supravegheată nu are voie să se apropie.

 

Pentru monitorizarea respectării măsurilor prevăzute prin ordinul de protecție provizoriu și ordinul de protecție, persoanei protejate i se pune la dispoziție un dispozitiv electronic de supraveghere, destinat generării unor alerte privind apropierea sub distanța prestabilită a dispozitivului electronic de supraveghere mobil purtat de persoana supravegheată.

 Organul de supraveghere și/sau operatorul tehnic instruiește persoana protejată cu privire la modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere și o informează cu privire la limitările acestora, precum și cu privire la modul de acțiune în cazul primirii unei alerte.

 

Proiect de lege este mult mai complex și bine realizat de către specialiștii MAI,  făcându-se pași importanți către reglementarea și ulterior implementarea acestui sistem de supraveghere care, în opinia mea, asigură o protecție rapidă și eficientă victimelor violenței domestice, cazurile de încălcare a ordinelor de protecție provizorii și a ordinelor de protecție fiind rapid identificate și gestionate de către organele de poliție.

În prezent încălcarea ordinelor de protecție trebuie semnalată de către victime, prin serviciul de urgență 112 și în majoritatea cazurilor aresorul fuge de la locul faptei până la sosirea organelor de poliție victima fiind nevoită să identifice martori pentru a demonstra faptul că agresorul a încalcat limita de protecție a acesteia.

Prin implementarea sistemului de monitorizare electronică se va genera alerta de apropiere, în situația constatării prezenței dispozitivului electronic de supraveghere purtat de persoana supravegheată, în proximitatea dispozitivului electronic de supraveghere deținut de persoana protejată, sub distanța prestabilită.

Alerta generată se transmite, în mod automat, dispeceratului de urgență operat de către poliție, împreună cu:

  • datele de localizare ale dispozitivului electronic de supraveghere purtat de persoana supravegheată;
  • după caz, datele de localizare ale dispozitivului electronic de supraveghere deținut de persoana protejată;

 

Dispeceratul de urgență operat de poliție contactează persoana protejată, o informează cu privire la declanșarea unei alerte și îi comunică datele de localizare ale dispozitivului electronic de supraveghere purtat de persoana supravegheată, la momentul declanșării alertei dar și actualizate în dinamică.

 

În situația generării unei alerte de apropiere, persoana supravegheată este obligată ca, de îndată:

a) să se prezinte la cel mai apropiat organ de ordine publică aflat în serviciu;

b) să contacteze telefonic organul de supraveghere și să urmeze instrucțiunile acestuia;

c) să se îndepărteze de persoana protejată.

 Organele de ordine publică au obligația de a se deplasa, de îndată, la imobilul unde locuiește persoana protejată sau, după caz, în locația indicată cu ocazia primirii datelor de intervenție.

Și în cazul generării unei alerte de defecțiune persoana protejată este contactată de către poliție iar persoana supravegheată este obligată, printre altele, să contacteze telefonic organul de supraveghere și să urmeze instrucțiunile acestuia.

 

Asociația ANAIS va trasnsmite inițiatorului proiectului de Lege câteva propuneri de completare a acestuia.

 

 

Avocat Crișan Giulia