Luni – Vineri: 09.00 – 17.00
0736.380.879

Apasă aici dacă vrei să ieși rapid din pagină!

EXIT

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Text explicativ pentru butonul Click sau tasta ESC

am înțeles

Fundatia globala AVON, Organizatia Vital Voices si Asociatia ANAIS au lansat Justice Institute, in Romania.

Justice Institute e un program inovator de formare si, in egala masura, un parteneriat public-privat care are scopul de a facilita raspunsurile holistice in adresarea violentei impotriva femeilor, cu ajutorul si implicarea specialistilor din domeniu.

Timp de 3 zile, cei 50 de participanti (procurori, judecatori, avocati, coordonatori ONG si asistenti sociali) alaturi de facilitatorii internationali si locali au cautat solutii si au dezbatut bune practici din alte state. Intre temele dezbatute se afla: Raspunsul la intimidare, Evaluarea unui incident de violenta domestica in care sunt prezenti si copii,  Lucrul cu si pentru victima care isi retrage acuzatiile sau Imputernicirea victimelor ca supravietuitoare.

Pana acum, in cele 9 tari in care a avut loc programul, 600 de participanti au fost formati. La final, 96% dintre ei au declarat ca au o intelegere mai aprofundata a violentei domestice si a abuzului sexual din tarile lor si 95% spun ca programul le-a oferit incredere ca fiecare dintre ei poate aplica bune practici pentru a diminua amploarea fenomenului.

In Romania, se estimeaza ca 1 din 4 femei e agresata fizic sau sexual de partenerul sau, iar 75% dintre aceste cazuri nu sunt raportate.  In acelasi timp, din totalul plangerilor prealabile pentru cazuri de violenta in familie, depuse la Politie, aproximativ 50% sunt retrase. Un procent foarte mic (2-3% pe an) se finalizeaza cu rechizitoriu.  Violenta in familie e un fenomen raspandit pretutindeni in Romania, indiferent de nivelul de educatie sau venituri. Pentru diminuarea acestuia si imbunatatirea serviciilor pentru victimele violentei sunt necesare nu doar numeroase reglementari legale si norme de aplicare ale acestor legi, dar si implicarea fiecaruia dintre noi, de la profesionisti din domeniu, organizatii non-guvernamentale, pana la companii private.

Institutul de Justiție reprezintă un parteneriat între Vital Voices, Departamentul de Stat al SUA și Fundația Avon pentru femei. Până în prezent au fost organizate 16 institute care s-au desfășurat în 10 țări diferite în Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, India, Nepal, Mexic, Filipine, Africa de Sud și România.