Intuiția feminină și-a spus încă o dată cuvântul. Fără să bănuim ce urma să se întâmple și ce amploare va lua coronavirusul, am invitat prietenele Anais, la început de martie, la ceainăria Santhe pentru a sărbători împreună Ziua femeii. Am celebrat împreună feminitatea, bucuria și frumusețea. Răsfățate cu machiaje realizate de talentate make-up artiste de la Școala de machiaj Paulina Buldumea, prietenele noastre au mai descoperit încă o fațetă din multitudinea celor care întregesc FEMEIA, un diamant fragil și în același timp dur, luminos și perfect! Delicioasele prăjituri pregătite la cofetăria Andreea le-au înducit sufletul și zâmbetele acestor femei puternice. Pentru câteva ore, am vorbit despre relații, copii, dar și despre noi, despre fragilitate și putere, despre luptă și victorie, despre curajul de a fi femeie, despre faptul că mereu există o soluție și că în cea mai neagră situație este o luminiță de care trebuie să ne agățăm. Cu ajutorul sponsorilor noștri – Femeile din diaspora „Asociația Maramureș din Torino”, Pfizer, S.C Perfect Care Distribution S.R. L, Avon România – am putut oferi fiecăreia flori și un cadou special. Și pentru bucuria pe care am făcut-o împreună cu ei vrem să le aducem mii de mulțumiri! Fie ce gest de bunătate clădește în suflet speranță și încredere, iar asta nu trebuie să uităm niciodată.
Culoarea bucuriei
Machiajul nu însemnă doar cochetărie. E artă, feminitate, frumusețe, stare de bine, terapie. Puține dintre femeile care se confruntă cu violența domestică sau care deja au lăsat în urmă această experiență se mai fardează. Și nu pentru că nu și-ar dori sau pentru că nu le-ar plăcea. Feminitatea lor a fost puternic lovită, iar machiajul este asociat cu feminitatea, această particulă atât de vulnerabilă nu doar în fața violeței fizice, ci mai ales în fața injuriilor, calomniei și denigrărilor. Însă, orice femeie merită să fie frumoasă, întâi de toate pentru ea, apoi pentru ceilalți. Atunci când te uiți în oglidă trebuie să–ți placă ceea ce vezi, să înveți să te iubești și să te admiri pentru ceea ce ești și pentru ceea ce poți deveni cu fiecare pas făcut cu încredere.
Atingeri terapeutice
Psihologii spun că machiajul este stare de bine, este terapie. El aduce culoare în viața noastră când totul pare gri, ne subliniază trăsăturile, ne pune în valoare și ne arată a cea față pe care am uitat să o vedem sau pe care cel de lângă noi ne-a făcut să credem că nu mai există! Machiajul înseamnă și relaxare, iar mângâierea pensulelor este asemănată cu atingerile delicate după care sufletul nostru tânjește. El trebuie făcut cu pasiune, în tihnă și cu răbdare. Și aplicarea unei creme va avea un efect terapeutic. Pe lângă acțiunea ingredientelor, masajul feței aduce relaxare și stare de bine în tot corpul. Terapeuții susțin că un masaj al feței și scalpului echivalează cu un masaj al corpului atunci când ne referim la relaxare și starea de bine.
Un strop de atenție
Hai să nu mai privim machiajul ca pe ceva frivol, vulgar. Fără să exagerăm, fiecare dintre noi are nevoie de un strop de machiaj. Chiar și o cremă BB va uniformiza culoarea tenului, și fără a pune pe chip o mască, tenul nostru va radia perfecțiune și prospețime, indiferent de vârstă. O tușă fină de mascara și un gloss sau un ruj adaptat vârstei și personalității, vor întregi aspectul îngrijit al oricărei femei. „Învață să te iubești și să te prețuiești! Machiajul înseamnă grijă, atenție și iubire de sine. Să nu-ți fie teamă de judecata celor din jur, de ce va spune lumea, pentru că unii vor critica oricum, orice, însă alții te vor aprecia și te vor valoriza. O femeie frumoasă și îngrijită va fi întotdeauna privită cu încredere și admirată!”, spune Adela Szentes, psiholog al Asociației Anais.
Femei care iubesc prea mult
Cartea „Femei care iubesc prea mult” Robin Norwood a fost unul dintre cadourile oferite de Asociația Aanais prietenelor sale. O carte care schimbă tiparele distructive ale iubirii, care scoate la lumină acele comportamente toxice dintr-o relație, care spune negru pe alb că iubirea nu însemnă suferință și nici că iubind mai mult vei avea soțul sau iubitul ideal. Robin Norwood este un psihoterapeut cu experiență care arată cât de nocivă este această dependență relațională și afectivă, propunându-ne un program de recuperare în zece pași, care ne va vindeca de boala iubirii excesive. Cartea merită citită de orice femeie aflată în abuz sau nu. Este un mod simplu de a conștientiza când echilibrul nostru afectiv este pus în pericol!
Impresii de moment
„Astăzi am venit la această întâlnirea pentru că vrem să facem ceva deosebit și să păstrăm această sărbătoare vie în sufletele noastre pentru că merităm. Echipa Anais ne-a dăruit atât de mult nouă… nu e vorba numai de a depăși o relație tensionată, toxică, violentă, ci de încrederea pe care ne-au dat-o să fim niște femei minunate la noi acasă. Și asta cred că este senzațional! Adela, dincolo de faptul că este un terapeut extraordinar, ne-a dat din prietenia ei. Ce dă Anais este prietenie, susținere și un grup de prietene adevărate. Eu pot să sun la orice oră pe oricine din grupul Anais atunci când am o problemă, ceea ce-mi dă încredere că nu sunt singură și că în orice moment am pe cine să mă bazez, ceea ce este mare lucru.” – Crina
„Azi m-am simțit femeie. M-am simțit în centrul atenției, apreciată… ca o regină. Îmi place cum am fost machiată, dar sesiunea în sine a fost extraordinară, cu toate acele atingeri, a fost relaxare pură, a fost mai mult decât un machiaj, a fost o stare de bine. Discret și elegant, fără să fie ceva strident, machiajul mă pune în valoare. Abia aștept să văd ce spune fiica mea de 9 ani care mă așteaptă acasă. Cred că va fi la fel de încântată ca și mine! Multumesc, Anais!” – Daciana
„O întâlnire care-mi bucură sufletul. Vorbim, glumim, savurăm o cafea și o prăjitură și ne simțim bine împreună. E mare lucru, mai ales pentru noi, cele care suntem singure. De cele mai multe ori rudele pot fi lângă tine, dar nu te înțeleg. Însă prietenele pe care le-am întâlnit aici sunt ca un balsam pentru suflet. Machiajul? Au trecut ani de când nu m-am fardat, dar să o fac din nou pentru că merit!” – Rozalia