Victimele violenței domestice au de înfruntat provocări imense atunci când încearcă să iasă din relațiile abuzive! Violența domestică este adânc înrădăcinată în cultura și mentalitatea colectivă, iar agresiunea în cuplu este privită prea blând, luată în derâdere sau chiar aplaudată. Poveștile, filmele și chiar proverbele perpetuează din plin fenomenul.
Carmen Ionela Nemes, președinta Asociației ANAIS, a povestit mai multe despre aceste subiect într-un interviu acordat Smartliving.ro.
„Din experiența noastră la ANAIS, putem spune că, deși nu există statistici oficiale care să arate amploarea fenomenului violenței domestice, (…), violența domestică este profund înrădăcinată în mentalul colectiv al țării noastre.
Există o adevărată cultură a acestui fenomen, venită din trecut și manifestată prin proverbe, povești, cărți și filme în care agresiunea în cuplu este privită cu indulgență, umor, justificată sau chiar aplaudată ca o măsură sancționatorie împotriva soției sau copiilor. Aceasta a fost și este în continuare tolerată la toate nivelurile societății și în toate categoriile sociale, de la omul de rând până la profesori, preoți, medici etc.”
Carmen a împărtășit și povestea unei femei care a fost ajutată de Asociația ANAIS și a reușit să-și găsească puterea să plece.
„Această poveste, precum și multe altele, demonstrează atât forța femeilor de a depăși situațiile dificile, cât și faptul că sprijinul și accesul la resurse pot face diferența între a rămâne captiv într-o relație abuzivă și a-ți recăpăta libertatea și siguranța“.
Articolul integral poate fi citit AICI