Luni – Vineri: 09.00 – 17.00
0736.380.879

Apasă aici dacă vrei să ieși rapid din pagină!

EXIT

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Text explicativ pentru butonul Click sau tasta ESC

am înțeles

La data de 6 martie 2024 doi experți juriști din cadrul Asociației Anais au avut o întâlnire cu inspectorul-șef al Inspecției Judiciare, doamna judecător Roxana Petcu. Discuțiile s-au concentrat pe semnalarea unor cazuri alarmante de violență domestică, care s-au soldat cu decesul victimelor sau cu tentative de omor asupra membrilor familiei.

Această întâlnire a avut loc în contextul unei nevoi acute de eficientizare a modului în care organele judiciare gestionează cazurile de violență domestică, cu un accent pe acele situații unde istoricul cunoscut de violență a condus la rezultate tragice.

Inspectorul-șef al Inspecției Judiciare a oferit asigurări ferme că aspectele semnalate vor fi analizate amănunțit în cadrul unui control tematic. Acest control va avea ca obiectiv principal evaluarea eficienței cu care organele judiciare au gestionat cazurile anterioare de violență domestică, identificând totodată oportunități de îmbunătățire a practicilor actuale.

Ca urmare a discuțiilor avute cu inspectorul-șef al Inspecției Judiciare, am constatat un deosebit interes pentru subiectul abordat și avem convingerea că acest control tematic va contribui la eficientizarea activității judiciare în domeniu și ne exprimăm disponibilitatea de a contribui cu cazuistică, exemple de bună practică, studii de drept comparat și propuneri de îmbunătățire a legislației.

Subliniem importanța acestui pas în direcția corectă și reafirmăm disponibilitatea noastră de a colabora strâns cu toate părțile implicate, pentru a asigura un mediu sigur și protejat pentru toate victimele violenței domestice. Împreună, putem face o diferență reală.


Context: Pentru a conștientiza dimensiunea violenței fatale în violența domestică exemplificăm cu detalii furnizate de unele parchete Asociației Anais, pentru același interval de timp (1 ianuarie 2020 -31 decembrie 2023):

– în județul Neamț, din cele 14 femei ucise, doar una dintre femei a fost ucisă de o persoană care nu era membru de familie al victimei (autorul fiind vecin al victimei), în celelalte 13 cazuri victimele fiind rude foarte apropiate sau partenere intime ale ucigașului: 8 femei erau soțiile, 2 erau concubinele, 2 erau mamele autorului, iar într-un caz autorul și-a ucis fiica;

– în județul Gorj: din 7 femei ucise: 3 erau soția sau concubina autorului, iar 3 erau mama ucigașului;

– în județul Caraș-Severin toate cele 5 victime femei au fost ucise de concubini/foști concubini;

–  în județul Vrancea, din 7 femei ucise: 3 erau soțiile, 3 erau concubinele autorului;

– în județul Iași: din 35 victime femei decedate violent (30 de victime femei ca urmare a infracțiunii de omor/omor calificat, 4 victime femei ca urmare a infracțiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, o tâlhărie urmată de moartea victimei), mai mult de jumătate, adică 20 dintre aceste femei au fost ucise de partenerul intim (16 victime femei ca urmare a infracțiunii de omor/omor calificat, 3 victime femei ca urmare a infracțiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte și o tâlhărie urmată de moartea victimei).

Aceste date au fost prezentate și în Conferința organizată de Asociația ANAIS în parteneriat cu Ambasada Spaniei în România, Institutul Cervantes și cu sprijinul Netherlands Helsinki Committee, la data de 28 februarie 2024.