E clar că noul coronavirus poate infecta pe oricine, indiferent de rasă, vârstă sau sex. Prin urmare este important să știm câteva lucruri care ne-ar putea ajuta să ne ferim mai eficient de virus. Și chiar dacă noi suntem bombardați cu sfaturi și informații pe toate canalele media, copiii trebuie și ei ținuți la curent cu evoluția lucrurilor, însă limbajul trebuie adecvat vârstei și puterii lor de înțelegere și fără să le inducem panica. Iată câteva reguli simple și ușor de aplicat:
Dacă te va întreba cel mic despre acest virus, nu evita să discuți cu el despre acest subiect, pe motiv că tot n-ar înțelege. Pune accentul pe virus și ce poate face el și nu pe oamenii bolnavi și în niciun caz nu-i numi victime! Contează mult cum transmitem informațiile copilului. Ferește-te să-i spui „sfârșitul lumii”, „război” sau „nenorocire”. Aceste cuvinte pot induce o mare teamă în mintea copilului, el nefiind în stare să–și gestioneze singur aceste stări (uneori nici să le recunoască), iar comportamentul lui poate deveni ulterior agresiv sau anxios, aparent fără motiv.
Încearcă să–ți păstrezi calmul. Situația economică este nesigură, iar teama de posibila infectare cu siguranță că–ți amplifică starea de stres, însă păstrarea calmului este esențială. Cu siguranță se vor găsi soluții să trecem cu bine această perioadă dificilă, iar deciziile luate „la rece” sunt întotdeauna mult mai corecte. În plus, gândind pozitiv, vei atrage lucrurile bune. Încearcă și vei vedea că viața este surprinzătoare și că Universul are o inteligență greu de combătut. În plus, păstrându-ți calmul, și cei din jurul tău vor avea o stare de spirit mult mai relaxată, cu atât mai mult copiii, pentru că ei sunt un veritabil barometru al emoțiilor noastre. Când copilul tău e agitat, e bine să te stai o clipă și să–ți analizezi propriile gânduri și emoții înainte să găsești alte motive!
Descrie acest virus ca pe un personaj negativ de basm și inventează o poveste prin care să-i spui cum acționează și de ce e important să ne ferim de el. Copiii până în 5-7 ani vor avea tendința să urmeze acțiunile eroilor pozitivi din povești, cei care înving personajul negativ. Și astfel îl poți învăța regulile de igienă mai ușor.
Pune accentul pe igienă. Pentru că acest virus poate fi învins dacă respectăm reguli de igienă stricte, dar și pentru că bunele obiceiuri se învață din copilărie, e bine să-l facem pe micuț să respecte cu sfințenie igiena. Bineînțeles, tu și ceilalți membrii ai familiei trebuie să fiți exemple pozitive în acest sens!
Povestește-i despre mască, despre Zoro sau despre alt personaj, tot sub forma unei întâmplări imaginare. Spune-i cum te poate proteja o mască și cât de utilă este ea atunci când suntem nevoiți să intrăm în contact cu anumite persoane.
Păstrează distanța! Inventează un joc în care păstrarea distanței este esențială. În acest fel va înțelege mai ușor cum să se protejeze și îi va intra în reflex atunci când trebuie să ieșiți afară sau să vă întâlniți cu alte persoane.
Încurajează-l să spună tot ce simte, bucurie sau tristețe, durere, oboseală. În acest fel, vei putea lua măsuri din pripă, de la primele simptome.