Luni – Vineri: 09.00 – 17.00
0736.380.879

Apasă aici dacă vrei să ieși rapid din pagină!

EXIT

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Text explicativ pentru butonul Click sau tasta ESC

am înțeles

 

”16 zile de activism împotriva violenței sexuale si de gen”

Campania globală ”16 zile de activism împotriva violenței sexuale și de gen” lansată astăzi, 25 noiembrie, reamintește importanța unui răspuns adecvat ce include servicii specializate de identificare și susținere a persoanelor afectate.

Proiectul ”Suport pentru prevenirea și răspunsul la violența sexuală și de gen”, derulat în parteneriat ANAIS-UNHCR, optimizează capacitatea de identificare, răspuns și raportare a cazurilor de violență sexuală și de gen în rândul specialiștilor care lucrează cu solicitanți de azil și refugiați.

Violența sexuală și de gen este o problemă reală pentru solicitanții de azil și refugiați. Deși deplasarea forțată nu este o cauză a violenței sexuale și de gen, poate contribui la crearea contextului în care aceasta poate să apară. În plus, factorii culturali și religioși, obiceiurile comunității, inegalitatea de gen, lipsa abilitării femeilor, izolarea societății sau lipsa de încredere în autorități, contribuie într-un mediu în care incidentele de violență sexuală și de gen apar fără nicio oportunitate de raportare și de asigurare a ajutorului adecvat pentru victimă.

În cadrul proiectului, Asociația ANAIS și UNHCR România a desfășurat mai multe întâlniri cu specialiștii din cadrul ONG-urilor și al structurilor Inspectoratului General pentru Imigrări care își desfășoară activitatea în Centrele Regionale de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil din România.

Scopul acestor întâlniri a fost acela de identificare a nevoilor de formare în domeniul violenței sexuale și de gen a specialiștilor care își desfășoară activitatea în domeniul azilului. În cadrul întâlnirilor, specialiștii au participat la interviuri cu reprezentanții Asociației ANAIS și au completat un formular de evaluare necesar pentru identificarea dificultăților legate de gestionarea cazurilor de violență sexuală și de gen cu care se confruntă.

Pe baza informațiilor colectate a fost structurat conținutului informațional al materialelor de instruire care stau la baza trainingului ce urmează să se desfășoare în cadrul proiectului, în perioada 3 – 4 decembrie 2020.

Trainingul ce urmează să aibă loc în perioada 3 – 4 decembrie, vor fi susținute de profesioniști din diferite domenii. Un avocat, un psiholog, un specialist în servicii pentru victimele violenței domestice, un specialist în domeniul migrației și azilului, o activistă pentru drepturile femeilor musulmane și un reprezentant al Poliției Române vor conduce prezentările pe parcursul celor două zile.

Proiectul se adresează specialiștilor din cele 6 Centre regionale de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil din România și, din cauza problemelor generate de pandemia COVID-19, toate întâlnirile de până acum, s-au realizat în mediul on-line, prin intermediul platformei Zoom.

În urma acestui proiect, Asociația ANAIS va furniza un set de recomandări practice, bazate pe rezultatele din cadrul proiectului, pentru a spori răspunsul și  protecția pentru cazurile violența sexuală și de gen.

Violența de gen este înrădăcinată în inegalitățile din societate și reflectă distribuția dezechilibrată a puterii sociale, politice și economice. Este una dintre cele mai întâlnite încălcări ale drepturilor omului și o formă de discriminare care are ca rezultat sau poate duce la vătămarea fizică, sexuală, psihologică sau economică a victimei. Subminează demnitatea și integritatea umană și poate produce daune grave familiilor, comunităților și societăților.

Se estimează că, în Uniunea Europeană, 1 din 3 femei s-a confruntat cel puțin odată cu  violența fizică sau sexuală încă de la vârsta de 15 ani (Sondajul din 2014 al Agenției Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale).

Asociația ANAIS este o asociație umanitară care are ca misiune principală apărarea drepturilor celor care nu se pot proteja singuri. Eforturile și acțiunile asociației se îndreaptă, în special, asupra femeilor, copiilor și tinerilor. Activitatea asociației cuprinde acțiuni de educare, dezvoltarea de servicii sociale, acțiuni și politici publice dezvoltate în parteneriat cu autorități și alte organizații neguvernamentale și campanii de conștientizare și informare.

Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR) a fost înființat pe 14 decembrie 1950 de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Agenția este mandatată să conducă și să coordoneze operațiuni internaționale pentru protecția refugiaților. Scopul său principal este acela de a apăra drepturile și bunăstarea refugiaților. Luptă pentru a se asigura că toată lumea își poate exercita dreptul de a solicita azil și de a găsi refugiu într-un alt stat, cu opțiunea de a se reîntoarce acasă voluntar, de a se integra local sau de a se restabili într-o altă țară. De asemenea, UNHCR are și un mandat pentru a ajuta oamenii fără cetățenie (apatrizii).

Începând cu anul 1950, UNHCR a ajutat zeci de milioane de oameni să-și reia viața cu demnitate. Astăzi, peste 9.300 de angajați, în peste 123 de țări continuă să ajute aproximativ 43,8 milioane de refugiați, strămutați intern și apatrizi din întreaga lume.