La nivel international astazi este marcata „Ziua Internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor”.
Adunarea Generală a ONU a stabilit, prin Rezoluția din 54/134 din 17 decembrie 1999, ziua de 25 noiembrie drept Ziua internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor si a invitat guvernele, organizatiile internationale si neguvernamentale sa organizeze activitati menite sa creasca gradul de constientizare fata de aceste probleme.
De astazi incep cele 16 zile de activism pentru lupta impotriva violentei asupra femeilor, care vor dura pana pe data de 10 decembrie, Ziua drepturilor omului. In aceasta perioada au loc la nivel international actiuni si evenimente care au ca scop atat constientizarea fenomenului, exprimarea solidaritatii fata de femeile victimele cat si gasirea unor solutii pentru imbunatatirea legislatiei si a serviciilor destinate femeilor victime.
Activistii pentru drepturile femeii marcheaza Ziua impotriva violentei femeilor incepand cu 1981. Aceasta data comemoreaza asasinarea, în 1961, a celor trei surori Mirabal din Republica Dominicana, care militau pentru respectarea drepturilor lor. In 1979, a fost adoptata Convenția ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare impotriva femeilor, principalul instrument internațional al drepturilor femeilor si fetelor. Conventia, alaturi de alte instrumente legale cu rezultate negociate in cadrul conferintelor internationale, statueaza drepturile femeilor si fetelor la o viata fara violenta.
Asociatia ANAIS a participat la workshop-ul cu tema „Abordarea holistica a victimelor violentei in familie” organizat de Asociatia ADRA Romania si Asociatia Solwodi la Spatiul Public European. Participantii, elevii si studentii interesati de aceasta tema, au aflat mai multe despre istoricul zilei de 25 noiembrie, despre ciclul violentei in familie, despre legislatia nationala si europeana in domeniu, despre serviciile destinate victimelor violentei in familie si au avut ocazia sa vada un filmulet cu marturii ale supravietuitoarelor si o interventie directa pe caz din perspectiva fiecarui serviciu destinat femeilor victime ale violentei in familie.