Când grădinițele și școlile din întreaga țară s-au închis pe perioadă nedefinită, unii părinți lucrează de acasă, lucrurile se complică. Totuși trebuie să stăm în casă și să ne păstrăm relațiile armonioase cu toți cei din familie.
Toată rutina ta și a familiei e dată peste cap. Trebuie să supraviețuiești în cu totul alte condiții, la grămadă, dar cu nevoi diferite. Cum să faci față? Iată câteva sugestii pentru a-ți îndeplini sarcinile de serviciu și a păstra armonia în familie.
- Stabilește reguli și un program pe care toată familia să le respecte. Progamul pentru fiecare te va ajuta să reduci și conflictele care ar putea apărea între frați.
- Implementează o nouă rutină zilnică: treziți-vă la o oră fixă, spălați-vă, mâncați și apoi începeți „lucru” sau activitățile casnice. Fiecare membru al familiei trebuie implicat. Această implicare crește stima de sine (sunt important pentru familia mea/eu pot/părinții apreciază) și ține mintea ocupată. Activitatea descarcă hormonii stării de bine, în schimb, panica, teama, frica ne aduc hormonii stresului care ne afectează sănătatea fizică și psihică, vulnerabilizându-ne în fața virusului.
- Regula respectului trebuie să fie literă de lege, chiar dacă până acum a fost subînțelească, acum ea trebuie stabilită cu subiect și predicat. Fiecare membru al familie trebuie respectat, programul lui, dar și opiniile. Impune și regula vocabularului frumos. Cuvinte frumoase, exprimarea pozitivă și respectul trebuie să primeze. Fiecare frază care nu corespunde acestei reguli trebuie reformulată!
- Ține-ți copilul ocupat cât tu ești în timpul programului: lasă-l să vadă filme, în funcție de vârstă, să asculte povești, să citească, să facă exerciții sau să picteze.
- În pauzele tale de muncă implică familia în diverse activități casnice, în preparatul mesei sau în jocuri de cuvinte.
- Dacă cei mici sunt îngrijorați de noul coronavirus, pune-le întrebări pentru a vedea ce știu și ce înțeleg. Mulți dintre ei pot fi dezinformați de colegi sau pot înțelege greșit știrile pe care le aud. Explică-le într-un limbaj accesibil vârstei lor și nu le induce panica, dar învață-i că cea mai bună armă este prevenția.
- Faceți sport! Este o bună terapie pentru trup, minte și suflet.
- Vizionați împreună comedii. Dacă știrile despre evoluția pandemiei ne aduc teamă și anxietate, deși e bine să fim informați, această stare de tensiune poate fi diminuată vizionând filme de dragoste, comedii sau desene animate.
- Colorați! Sunt și cărți de colorat pentru adulți, special create pentru a diminua stresul, pentru a te scăpa de noianul de gânduri negative care te copleșesc și pentru a duce o stare de liniște. Sunt excelente în această perioadă, mai ales că poți avea aceeași activitate cu copilul, dar pe niveluri diferite de dificultate. În plus, culorile au o influență benefică asupra psihicului. Alegerea lor te poate ajuta să exteriorizezi o stare negativă, să o elimini, fâcând astfel loc pentru sentimente și emoții plăcute.
- Jucați cărți, rummy sau alte jocuri de copii, în familie. Seara dedic-o acestor activități recreative. Chiar dacă la început adulții vor fi reticenți, considerând că sunt multe alte lucruri importante de rezolvat, aceste jocuri vor deveni o oază de liniște și vor crea o mai bună conexiune între membrii familie.